Share on facebook Share on twitter Share on linkedin Share on google+ Share this
Zuzana Suchová, publikované: 26. 5. 2015

Už viete, čo budete robiť toto leto?

Ak uvažujete o letnej brigáde, stáži, dobrovoľníctve, teraz je ten správny čas. Koniec školského roka je tu čo nevidieť, preto nič nepremeškajte.

Čo môže mladý človek takouto prácou dosiahnuť? Okrem finančného prilepšenia si ak ide o platenú prácu, získa vaše CV aj do budúcnosti. Zamestnávatelia totiž dávajú prednosť ľuďom s praxou než čerstvému absolventovi. Hlavným dôvodom je nedostatok skúseností a pracovných návykov. Kvalifikácia v dnešnej dobe znamená vedomosti, zručnosti a schopnosti, nie iba papier. Ak ste študentom vysokej školy, tak správnym výberom brigády, stáže, či dobrovoľníctva môžete získať potrebnú prax, pracovné návyky a toľkokrát požadované jemné zručnosti. Je to aj príležitosť dobre sa zapísať u budúceho zamestnávateľa.

Medzi ľuďmi s ktorými spolupracujeme sme zisťovali, či počas leta brigádovali alebo boli inak aktívni. Dozvedeli sme sa, čo im to dalo a či im to neskôr pomohlo získať prácu.

Oliver Jakubík, teraz už šéf Medusa Academy v Medusa Group
Počas VŠ som pracoval a to mi dalo nielen množstvo skúseností, ale samozrejme aj kariérny postup.

Klaudia Bednárová, zakladateľka jazykovej školy The Bridge
Brigádovala som od 17 rokov, ale nie veľa a pravidelne, v tom čase nájsť brigádu bolo veľmi ťažké. Svoju potrebu niečo robiť som obrátila na mimovládky. Od 7 rokov som bola členkou SZOPK, neskôr Detí zeme a od 14 som dobrovolníčila pre Greenpeace až do 24, kedy som začala pracovať ako koordinátorka dobrovoľníkov. Dobrovoľníctvo ma naučilo veľmi veľa. Okrem toho, že má človek pocit dobre urobených vecí, tak sa môže reálne dostať k práci, ktorú by len tak nedostali. Napr. moji dobrovoľníci organizovali koncert pre Polemic. Myslím, že reálne dostať miesto produkčnej vôbec nie je jednoduché. Dobrovoľníctvo je okrem vytvárania hodnoty výborný spôsob na slobodný sebarozvoj.

Rastislav Duriš, organizačný psychológ, Miras Holding
Dalo mi to veľa: pracovné návyky, možnosť dozvedieť sa ako to funguje v praxi, možnosť spoznať nových ľudí a vytvoriť si kontakty, možnosť zistiť, čo ma baví a čo nie, možnosť zvýšiť si šance na pracovnom trhu, možnosť pomôcť dobrej veci, možnosť zarobiť si nejaké peniaze popri štúdiu. Tieto skúsenosti určite prispeli k tomu, že som neskôr získal prácu - nemajú na tom 100 %-ný podiel, ale určite v značnej miere prispeli.

Jana Hoosová, HR wow, Martinus.sk
Absolvovala som množstvo najrôznejších brigád a rovnako som dva roky "dobrovoľníčila" v oblasti kultúry. Okrem cenných praktických skúseností som sa "oťukala", získala mnoho kontaktov a zistila, čo ma skutočne baví. Som presvedčená, že práve táto skúsenosť bola cestou k získaniu práce, o ktorú som sa neskôr uchádzala.

Ivan Dvoran, zakladateľ crosslinovej agentúry This is Locco
Dokladal som regále v supermarkete Billa. Zistil som, že ak chcem byť v živote šťastný, nemôžem byť dokladač. :)

Príležitosti na stáž, brigádu, dobrovoľnícku prácu klopú na dvere najmä na internete. Za prelúskanie určite stoja web stránky firiem, kde by ste jedného dňa chceli pracovať. Stáže od top firiem prináša napríklad stránka Challengest. Do zahraničia môžete vycestovať s AISECOM. Neziskovky hľadajú pomocníkov cez dobrovolnictvo.sk alebo dobrovolnici.ludialudom.sk. Brigády nájdete na stránkach najznámejšieho pracovného portálu profesia.sk. Výborným počinom je stránka brigada.sk, kde nájdete aj iné zaujímavé informácie. Ak by ste radi pomáhali rodinám v domácnosti, seniorom alebo doučovali, klikajte na domelia.sk. Ponuky na brigády sú aj v rôznych obchodoch nielen v nákupných centrách. Priemerná hodinová odmena sa pohybuje od 2,2 do 6 eur. Záleží od typu prác.